Mer om hybridkirurgi

(null)
Under närmare fyra timmar har jag träffat en massa sjukhusnissar (läkare, sköterskor, kirurger, narkosläkare) för planering av kommande hybridingrepp i hjärta/kärl. Först för en massa kontroller. Blodtryck, EKG, saturationsmätning, blodprover, notera bra kärl på armar och fötter, testa hur många grader jag kan "sittligga" på en brits, samtalat om mina förutsättningar, risker med operation m.m. Det här är läskigt, men det betyder inte att jag inte ska göra det. Bara att det är viktigt. Mina "battle buddies" var med mig och det känns lite tryggt. 

Jag kommer bli sövd vid operation. Men det är inte rakt av så enkelt. De kan inte sätta kanyl i armen och ge sovmedicin som vanligt eftersom blodflödet i överkroppen är bromsat. I stället behöver de gå in via ljumsken för att säkerställa att jag får de mediciner jag behöver. Det är ett ingrepp i sig. Jag kommer få lugnande och bedövning inför det. Jag behöver kunna halvligga tillräckligt mycket för att de ska komma åt eftersom jag omöjligt kan ligga ner plant utan att bli strypt. När jag sen sover, kommer de fixa den andra ljumsken också, sätta kanyler på både armar och fötter så det finns flera alternativ till senare. Men de kommer få operera medan jag halvsitter. 

Det kommer vara fyra kirurger som opererar i olika omgångar. Två hjärtkirurger kommer ta bort pacemakern med elektroderna i hjärtat. Det kommer bli ett nytt snitt på bröstkorgen, ett tredje ärr snett på rad (föreställer mig att det kommer se ut som en tiger rivit mig och det är kanske lite fräckt). Eventuellt placeras (också via ljumsken) en tillfällig pacemaker om hjärtat inte orkar slå under tiden resten av proceduren fortsätter. 

Sen tar två kärlkirurger över och kommer via ljumsken gå in för att ballongspränga (vidga) ovanför hålvenen och sätter stent (förstärker med metallnät) på två ställen, där hålvenen delar sig som bokstaven Y. Förhoppningsvis räcker det för att det ska bli fritt blodflöde i alla de andra mindre kärlen som också är påverkade. Om inte, ballongsprängs även dessa. 

Sen kliver de två hjärtkirurgerna in igen och fäster en helt ny pacemaker med elektroder ner till hjärtat. Operation beräknas ta ca 4 timmar. 

Efter långbesöket åkte jag och sällskapsstödet för att äta glutenfri burgare på Max. Jag fick en målarbok som leksak. Bara därför åkte vi efteråt till leksaksbutiken och köpte glitterpennor till. Lek är läkande. Särskilt för den som blivit berövad stora delar av barndomen. Med omsorg om den lilla, växer den vuxna. 


• Kategori: Kampen, Operationer; • Taggar: Vena cava superior syndrom, barnreumatism, bradykardi, ehlers-danlos syndrom, fibros, hjärta, hybridkirurgi, kärl, pacemaker, stent; • Kommentarer (5)

Kommentarer:

1 Anonym:

Jag kan inte hjälpa att jag känner mig glad över att det ska göras nåt åt det där även om det måste kännas jobbigt för dig. Tur du sover när de meckar!
All lycka! Det där Fixar du.

Svar: Det blir bra när det blir bra. 🤗
Camilla Blomberg

2 Hannas krypin:

Vad intressant att läsa om hur operationen ska göras. Det låter så enkelt i text men är så klart inte det. Fascinerande vad man kan göra. Jag håller alla tummar att operationen går som den ska. 2

Svar: Jag tycker också det är intressant att veta steg för steg så det blir begripligt. Nu blev dock op mer komplicerad än tänkt. Kram
Camilla Blomberg

3 Elisabeth:

Det är du och Marcus Wandt som gör de mest äventyrliga resorna i år. Jag sjunger: " Jag är en astronaut, jag är en astronaut" för dig nu. Hoppas du hör det. Ruskigt och ruskigt spännande på samma gång. Och jag håller absolut med dig att lek är läkande. Stor kram från Elisabeth

Svar: Båda delarna får rymmas på såna här äventyr. Tack och kramar i massor!
Camilla Blomberg

4 Madde:

Stort lycka till jag tänker på dig ❤️ Kramar!

Svar: Vad fint av dig. Kram ❤️
Camilla Blomberg

5 Boris:

Lycka till

Svar: Tack Boris!
Camilla Blomberg

Kommentera här: