Innanför min hudkostym

(null)
Datatomografi med kontrastmedel för att lysa upp kärlen i thorax avklarades tidigt idag. Det var en bra vårdnisse som tog emot mig. Sköterskan pratade om ganska oväsentliga saker som att inte veta hur lång tid det tar att resa mellan Sandviken och Gävle, men just därför var det viktigt! Hör här. Jag kommer dit, behöver tala om hur lång jag är, min vikt, skriva under att jag inte är gravid, uppge att jag tar blodförtunnande, klä av mig en tröja och det jag inte berättar, kommer lysas upp som en julgran på röntgenbilderna. Sköterskorna ser innanför min hudkostym, och jag får sällan ens veta vad de själva heter. Men den här gången fick jag veta något om en annan människa. Det kan tyckas vara en obetydlig detalj, men för den som vistas i en sjuk miljö så mycket som jag gjort under en massa år och med flera vårdkontakter i veckorna (i perioder det enda sociala), då blir de små sakerna väsentliga! Vi kunde mötas som två människor. Vissa inom vården träffar jag förstås regelbundet och får en relation till. Men väldigt många förblir anonyma. 

Veckans fjärde och sista sjukhusbesök var rehabiliteringen. Träningen avklarade jag efter lunch på nästa sjukhus. Knät gör ont i varje steg, men borde bli bättre när förlorade muskler byggs upp igen. Fotleden är bättre efter sprutingreppet. Men fortsatt lite svullen. Det tar tid att läka. 

Nästa vecka börjar det om med nya besök. Men jag håller livsmodet uppe. För nu i alla fall.
• Kategori: Kampen, Rehabilitering; • Taggar: Vena cava superior syndrom, datatomografi, fysioterapi, pacemaker, psoriasisartrit, röntgen; • Kommentarer (2)

Kommentarer:

1 D:

Jag krossade min knäled i julas och har följt dig sen dess. När jag var på ackis nyligen för uppföljning pga problem med rehab kunde jag inte låta bli att undra om du var där samma dag.
Jag kan inte påstå att jag förstår det du gått igenom, men bara de senaste 20 veckorna av att inte kunna gå har lärt mig mycket. Bland annat att sociala och pratglada nissar kan göra ens dag så mycket bättre. Skönt att du fick en sån!
Nu får dina leder ta och skärpa sig tycker jag. Det är ju i princip sommar ☀️

Svar: Hejsan! Aj vad det gör ont i mitt knä att läsa om att du krossat ditt. Vem vet, vi kanske hängde på Ackis samtidigt och kommer göra det framöver. Du får säga hej om vi ses! :)
Camilla Blomberg

2 Hannas krypin:

Jag har alltid lätt att prata med patienter och berätta saker som för mig kanske inte är så stort. Vad fint att läsa om din upplevelse av sköterskans prat. Att det kan kännas så viktigt för den som kommer som patient har jag aldrig tänkt på.

Svar: Hej Hanna! Vad fint att läsa om att du möter patienter, eller snarare synliggör personen bakom "patient" som ju har ett namn. För mig, och säkert många andra, kan det göra hela skillnaden. Det är så lätt att bli till ett studeringsobjekt i vården och då kan ett samtal om obetydliga saker göra att man får behålla sin mänsklighet på något sätt och det blir mest betydelsefullt. Plus att "nissar" i vården också blir mänskliga. Kram!
Camilla Blomberg

Kommentera här: