Så spänd att hela kroppen skakar

Det psykosomatiska magontet är lika verkligt som vilket annat magont som helst. Jag försökte ockupera tankarna med skolans uppgift och annat en stund. Men hela tiden kom jag på mig själv med att kolla klockan och telefonen. Jag frös, och hade någon suttit bredvid mig hade den märkt att jag skaka. Det var idag, någon gång efter klockan 09:00, som ortopeden skulle ringa och prata om den eventuella operationsplanen.
 
Jag satt spänt och vänta i en timme. Fortfarande inget telefonsamtal. Jag gick på mitt möte i skolan. Men jag var så spänd över det kommande samtalet att jag satt längst ut på kanten av min sittplats i nästan en timme till. Eftersom mötet handla om att försöka strukturera upp studier i och med kommande operation och rehabilitering, kom frågan om jag var rädd för operation väldigt träffande. Jag försökte slappna av för att det inte skulle synas att jag darra. Men jag kände mig lättad av att få frågan. Som om någon blottlagt det jag försökte dölja och det inte längre var någon mening att spänna sig. Jag kunde slappna av en aning.
 
Då kom samtalet, kl. 10:54.
 
Jag berättade för ortopeden att jag haltat sedan november och att jag inte kan räta ut det vänstra benet rakt. Jag fick uppskatta hur många grader som saknades till ett utsträckt ben. När jag går klarar jag inte av mer än att det är ungefär 35 grader kvar. I passivt läge klarar jag kanske av 15 grader. Jag kan försöka pressa ner benet med händerna, men det gör jätteont. Normalt är 0 grader. Mitt högra ben kan jag sträcka -5 till och med.
 
Mer behövde jag inte säga.
 
”Jag känner ju dig nu, Camilla. Vi behöver inte boka in en tid för att träffas. Det är inga konstigheter. Du har redan haltat i tre månader. Jag anmäler dig för operation på en gång” sa ortopeden.
 
Jag gav honom mina uppgifter om längd, vikt, medicin och allt annat som är bra att känna till inför en operation. Förhoppningen är att ortopeden ska operera mitt knä inom en månad. Det kan bli aktuellt att operera mig på en annan ort för att inte väntan ska bli så lång. Det är en högt prioriterad operation.
 
Innan klockan slog om till 11:00 avslutades samtalet. Om än det sätter igång en rad panikscenarion om hur det varit med mitt knä förut och hur det kan bli igen, så känner jag mig glad över att läkaren vill försöka hjälpa mig. Jag är dock fortfarande spänd, frusen och skakar i hela kroppen. Jag tror det är ett rätt vanligt fenomen i en extremt pressad situation. Det är mycket att brottas med på en gång. Men bara jag får strukturera upp saker och ta kontroll över det jag kan, så brukar det kännas mindre övermäktigt.

Det som kändes bra idag var att jag hade någon med mig efter att det tuffa beskedet lämnats. Jag har aldrig haft det förut.
 

Kommentarer:

1 Anonym:

Camilla! Jag hoppas att du får tid snart och att resultatet blir bra....länge. Det är verkligen inte vad du förtjänar men jag kan tänka mig att ovissheten också är tärande.
Många kramar
Eva

Svar: Tack för dina ord Eva. Det betyder mycket för mig. Det hoppas jag du vet om. 😊 Bamsekramar ❤️
Camilla Blomberg

2 Linn:

Önskar att jag hade kunnat göra något som fick dig att känna dig mindre ensam. Trots att jag bara är en bloggläsare. Kram

Svar: Vet du vad Linn, att du skriver hit nu till mig är ett sett att faktiskt göra något. Det känns bra att få en och annan cyberkram och att se att det finns folk på andra sidan skärmen som läst och ”finns” så gott det går. Tack Linn för dina ord och stor kram till dig!
Camilla Blomberg

3 Hanna:

Kram Camilla! Vet exakt känslan av att vara så spänd/nervös att man skakar och fryser både före och efter.
Är glad att läkaren känner dig så bra att det inte behövdes något extra besök utan att ni kan köra på direkt. Så hoppas du får en kallelse nu snart så du kan börja strukturera upp skolan utgående från operationsdatumet!

Svar: Jag vill också börja med att skicka en cyberkram till dig Hanna. KRAM! Det kändes lite tröstande att du verkligen förstår vad jag menar med den där nervositeten/rädslan. Det är en trygghet att ha samma läkare. På annan ort kan det dock bli kollega till läkaren. Men jag måste tro att läkaren skulle lämna över mig i trygga händer i så fall. Tack för dina ord! Kramar i massor!
Camilla Blomberg

Kommentera här: